Helsingin keskeisillä liikkeenharjoittajilla oli vahva intressi satamien kehittämiseen. Eräs osoitus tästä on Julius Tallbergin, Gustav Pauligin ja Karl Herman Renlundin  keväällä 1896 alulle panema Helsingfors Magasins A. B. – Helsingin makasiiniosakeyhtiö.

Helsingin makasiini osakeyhtiön Katajanokalle rakennuttama arkkitehti Lars Sonckin suunnittelema varastorakennus, jossa nykyään toimii hotelli. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo.

Paulig toi maahan kahvia ja mausteita, Tallberg ja Renlund rakennusaineita ja rautatavaraa, ja vaikka kukaan ei ollut alkujaan helsinkiläinen, vaikuttivat nämä liikemiehet suuresti Helsingin kauppaan, kaupunkikuvaan ja kunnalliseen elämään. Rautateiden ja kasvaneen kaupan myötä he olivat muiden kaupungin kauppiaiden kanssa heränneet satamien varastotilojen puutteellisuuteen ja päättivät nyt itse ryhtyä toimeen asian parantamiseksi.

Eräs Makasiiniosakeyhtiön perustajista oli kahvipaahtimon Helsinkiin perustanut, kahvin lisäksi myös mausteita maahan tuonut saksalaistaustainen Gustav Paulig. Yrityksen konttori sijaitsi aivan Eteläsataman kupeessa. Liikkeenharjoittajille oli tärkeää, että tavarat tulivat satamaan sujuvasti ja ne voitiin varastoida asianmukaisesti. Kuva: Karl Mitterhusen 1894 / Helsingin kaupunginmuseo.

Makasiiniosakeyhtiön ensimmäisenä tehtävänä oli rakennuttaa Katajanokalle ajanmukainen ”Varrantimakasiini” hisseineen, sähkövaloineen ja konehuoneineen. Rakennuttamistaan makasiineista yhtiö vuokrasi varastotilaa ja tarjosi myös tavaroiden kuljetusta, lajittelua, pakkausta, tullausta, vakuuttamista, myymistä ja niin edelleen.

Vuosien varrella osakeyhtiö rakennutti makasiineja Katajanokan lisäksi Jätkäsaarelle ja Saukon hiilisatamaan ja hankki näihin myös satamanostureita. Vuodesta 1924 se huolehti myös kaupungin satamamaksujen kantamisesta ja 1931 alkaen laiturien huoltamisesta.  Helsingin kaupunki osti pian enemmistön yhtiön osakkeista.

Parkkilaiva ”Plus” Helsingin Makasiiniosakeyhtiön makasiinirakennuksen edustan laiturissa. Kuva: Museovirasto.

Makasiiniosakeyhtiön osuus kaupungin satamatoiminnassa oli huomattava. Satamajohtaja Kaarle Hoppu kertoi vuonna 1938, että Makasiiniosakeyhtiö, kaupungin tytäryhtiö, oli edellisen kymmenen vuoden aikana sijoittanut 65 miljoonaa markkaa sataman kehittämiseen. Länsisatamaan oli rakennettu uusia makasiineja sekä hankittu uusia ahkerassa käytössä olevia nostokurkia ja hiilisataman laitteita.

Helsingin kaupunki hankki koko Makasiiniyhtiön omaisuuden haltuunsa vuonna 1944, jolloin yhtiön maa-alueiden vuokra-aikoja tuli päätökseen. Kymmenen vuotta myöhemmin yhtiön toimintaa jatkamaan asetettiin satamalautakunnan alainen varastoimis- ja laiturihuolto-osasto.

Makasiini Oy perusti Katajanokalle myös satamatyöntekijöille tarkoitetun ravintolan sekä pesuhuoneen. Puhdistautuminen paransi työoloja, kun vielä vuosisadan alussa kotiin oli pitänyt kulkea hikisenä ja nokisena. Kuva: Pietinen 1937 / Museovirasto.

Takaisin aikajanalle