
Korona sulki matkustajaterminaalit ja toi esille satamien tärkeyden
2010-luvulla risteilymatkailu eli huippuaikojaan, ja Helsinki nousi Euroopan vilkkaimmaksi matkustajasatamaksi. Uusia jättilaivoja esiteltiin, ja suomalaisten kerrottiin nyt risteilevän myös kansainvälisille vesille, kuten Välimerelle ja Karibialle. Helsinki oli myös suosittu luksusristeilijöiden kohdesatama. Vuonna 2017 avattu Länsisataman tyylikäs ja tehokas terminaali ihastutti kaupunkilaisia, ja laivat syöttivät matkalaisia myös Helsinki-Vantaan lentoasemalle. Vuosina 2018 ja 2019 tehtiin uusia ennätyksiä niin matkustajamäärissä kuin alusten määrässäkin.
Heti ennätysvuosien jälkeen liikenne kuitenkin pysähtyi, kun koronaviruspandemia pysäytti maailman ja Suomen vuoden 2020 alussa. Rahtiliikenteessä tilanne ei vielä kevään aikana näkynyt, mutta matkustajaliikenne pysähtyi täysin Viron välttämätöntä työmatkaliikennettä lukuunottamatta. Vuosaareen tuli keväällä vielä joitakin lauttoja Saksasta, mutta matkustajia niissä oli vain muutamia.

Tallinnan ja Ruotsin matkustajalautat kuljettivat nyt pääosin pelkkää rahtia, kuten kulutustavaroita, lääkkeitä ja elintarvikkeita. Huoltovarmuuskeskus tuki näitä matkustajattomia reittejä taloudellisesti. Jälleen kerran poikkeusolot paljastivat sataman merkityksen monien elintärkeiden hyödykkeiden toimittajana, ja samalla nousi esille myös ne monet eri ammattikunnat, joita sataman pyörittämiseen tarvitaan. Satamatyöntekijätkin siirtyivät mahdollisuuksien mukaan etätöihin, mutta kuten Ylen 8.4.2020 julkaisemassa verkkouutisessa todettiin, ”merikontteja ei voi kotisohvalta siirrellä”.
Matkustajarajoituksia lievennettiin vähitellen kesästä 2021 alkaen. Länsisataman, Katajanokan ja Vuosaaren satamiin sekä Olympiaterminaaliin avattiin terveysneuvontapisteitä sekä koronatestipaikkoja, joiden aikaansaamista hidasti aluksi näytteenottajapula. Koronatestitodistusten esittäminen aiheutti paitsi hidastuksia myös muunlaisia ilmiöitä, kun henkilökunta alkoi havaita matkustajilla väärennettyjä testituloksia. Matkustajamäärät alkoivat palautua vasta vuoden 2022 kuluessa.
Maailmanlaajuinen pandemia nosti esille satamien merkityksen niin huvin kuin hyödynkin näkökulmasta. Arkisiksi ja säännölliseksi muuttuneet risteilyt loppuivat, mutta nyt autolautat toivat kaupunkiin poikkeusaikana tarvittavia hyödykkeitä.
Ihmiset jonottavat koronavirusrokotukseen Jätkäsaaren satamassa. Vanha satamanosturi ja suojeltu rakennus muistuttavat satamatyön historiasta. Kuva: Petri Sipilä – Kuvaussakki 2021/Helsingin kaupunginmuseo.