Automooring nopeuttaa laivojen kiinnitystä

MoorMaster yksikkö Länsisataman laituripaikalla LJ7

Helsingin Satama Oy ottaa maaliskuussa 2017 Länsisatamassa käyttöön automatisoidun laivankiinnitysjärjestelmän. Uusi automooring-järjestelmä nopeuttaa alusten kiinnitystä ja irrotusta. Lähiympäristön asukkaiden kannalta järjestelmän etuna on melun ja päästöjen pieneneminen.

Uusi järjestelmä otetaan käyttöön toisella Länsiterminaali 2 uusista laituripaikoista. Se koostuu kuudesta kahden tarraimen MoorMaster-yksiköstä, jotka imaisevat laivan kyljen laiturin lepuuttajia vasten alipaineistettujen paneelien avulla.

Kiinnitysjärjestelmän ohjaus hoituu kauko-ohjatusti aluksen komentosillalta tai vaihtoehtoisesti maista käsin. Ohjaus vaatii käyttäjäksi vain yhden henkilön kun taas perinteinen aluksen köysikiinnitys vaatii useamman henkilön yhtäaikaisen työn. Järjestelmän toimittaja on Cavotec Finland Oy.

Automooring nopeuttaa alusten kiinnittämistä ja irrotusta, jolloin alusten polttoaineenkulutus, ilmanpäästöt ja melu vähenevät. Laivaliikenteen ympäristövaikutusten hallinta on Helsingin Satamalle erityisen tärkeää, sillä matkustajasatamat sijaitsevat keskellä tiheästi asuttua pääkaupunkia.  

Helsingin Satama on halunnut varustaa vilkkaasti liikennöitävän, nopean Tallinnan-liikenteen laituripaikan parhaalla saatavilla olevalla teknologialla.

Automaattinen kiinnitysjärjestelmä on ensimmäinen vilkkaassa matkustajalauttakäytössä oleva Itämerellä ja aluksi sitä käyttää kaksi Tallink Siljan suurta matkustajalaivaa.

Järjestelmä asennettiin ja koekäytettiin ensimmäisen kerran kesällä 2016 Tallink Siljan Star-laivalla. Varsinaiseen käyttöön sen ottaa uusi Tallink Mega Star, joka aloitti liikennöintinsä uudelta laituripaikalta tammikuun lopussa.

Länsiterminaali 2 – Itämeren sujuvinta laivamatkailua  

Helsingin Satama kehittää Länsisatamaa ja rakentaa aivan Jätkäsaaren kärkeen uuden terminaalialueen, jonne valmistuu helmikuussa 2017 uusi Länsiterminaali 2. Terminaali on suunniteltu erityisesti nopeaa reittiliikennettä varten, ja se tulee tarjoamaan sujuvaa matkustamista vuosittain miljoonille matkailijoille Helsingin ja Tallinnan välisellä reitillä. Kehityshankkeeseen kuuluvat Länsiterminaali 2 lisäksi kaksi uutta laituripaikkaa, automooring-järjestelmä, liikennejärjestelyt ja meriväylän parannustyöt.

Länsisatamaa kehitetään osittain EU:n rahoittamana. Helsingin Satama saa hankkeeseen tukea EU:n TEN-t ja Verkkojen Eurooppa (CEF) -rahoitusohjelmilta.
 

EU TENT-T logo