David Lynchin näyttely ensimmäistä kertaa Suomessa

26.10.2022
Uutiset

Helsinki Photo Festival juhlii tänä vuonna viisivuotisjuhlavuottaan kahdella poikkeuksellisella näyttelyllä. Toinen on retrospektiivishow, jossa esiintyy taiteilijoita yli 50 maasta, toinen David Lynchin Infinite Deep -näyttely. Molemmat järjestetään Helsingin Sataman Länsiterminaali 1:ssä Jätkäsaaressa.

Näyttely: David Lynch Infinite Deep + Retrospective Helsinki Photo Festival 2018-2022
Aika: 4.11.2022 – 28.2.2023
Aukiolojat: su-ke: 11.00-18.00, to-la: 11.00-23.00
Paikka: Länsiterminaali 1, Tyynenmerenkatu 8, 00220 Helsinki
Liput: Lippu.fi. 
Virtuaalinen taidegalleria: https://visit.virtualartgallery.com/davidlynch/.

Infinite Deep -näyhttelyjuliste.

Festivaalin retrospektiivinen näyttely esittelee kaikki vuosina 2018–2022 esillä olleet teemat: Rakkaus, Anarkia, Luottamus, Peloton ja Usko sekä Dilla Djalil-Danielin, Arianne Clémentin ja Carl-Mikael Strömin kolme yksityisnäyttelyä. Infinite Deep -näyttely esittelee David Lynchin surrealistista valokuvaa ensimmäistä kertaa Suomessa. Sen on kuratoinut tanskalainen valokuvaaja Christian Nørgaard, jolla on yksinoikeus käyttää David Lynchin valokuva-arkistoja. 

76-vuotias David Lynch tunnetaan useiden palkittujen mestariteosten, kuten Eraserheadin, The Elephant Manin, Blue Velvetin ja Twin Peaksin elokuvaohjaajana. Hän on myös vakiinnuttanut asemansa muusikkona, taiteilijana ja valokuvaajana. Infinite Deep esittelee Lynchin aikamme tärkeimpänä kuvataiteilijana. Painopiste on hänen valokuvatöissään, jotka esittelevät Lynchin pitkää taiteellista uraa, ja vierailija voi ensimmäistä kertaa kohdata valokuvissa Lynchin monipuolisuuden. Teokset haastavat, provosoivat ja kutsuvat uteliaan vierailijan sisään hienovaraiseen visuaaliseen maailmaan.

Näyttely on jaettu viiteen osaan: lumiukkoja, tehtaita, alaston, vääristyneitä alastonkuvia ja muotokuvia. Jaottelu tarjoaa ainutlaatuisen tilaisuuden tutkia Lynchin valokuvateoksia ja ymmärtää hänen taiteellista tapaansa lähestyä skenaarioita, jotka ovat inspiroineet ja vaikuttaneet hänen elokuviinsa. Näyttelyssä on myös esillä David Lynchin lyhytelokuva Fire (Pożar), minkä Lynch on käsikirjoittanut, ohjannut ja piirtänyt. Lyhytelokuvan musiikin on säveltänyt Marek Zebrowski ja sen esittää Penderecki-jousikvartetti.

David Lynch sanoo Distorted Nudes -kuvasarjasta: "Näiden nimettömien valokuvien vääristäminen oli unelmien täyttymys. Jos haluat saada pieniä kaloja, voit jäädä matalaan veteen. Mutta jos haluat saada ison kalan, sinun on mentävä syvemmälle. Alhaalla syvällä kalat ovat tehokkaampia ja puhtaampia."

Näyttely järjestetään Jätkäsaaressa Länsiterminaali 1:ssä, jossa tunnelmat ovat sopusoinnussa Infinite Deep -näyttelyn kanssa. Helsinki Photo Festival ottaa haltuunsa osan rakennuksesta ja muuttaa sen useiksi kuukausiksi kulttuurikeskukseksi - demokraattiseksi tilaksi valokuvauksen ja visuaalisen kulttuurin juhlimiseen.

Käytöstä poistettu matkustajaterminaali oli vuosikymmeniä käytössä Suomen ja Viron välisessä matkustuksessa. Gunnar Taucherin suunnittelema rakennus valmistui satamavarastoksi vuonna 1941 ja se päätettiin muuttaa Tallinnan laivaliikennettä palvelevaksi matkustajaterminaaliksi. Uudessa tehtävässään se avattiin vappupäivänä 1995. Nyt rakennus on suunniteltu purettavaksi ja tilalle rakennetaan uusi terminaalirakennus vuoteen 2026 mennessä. 

-----

Helsinki Photo Festival ry on voittoa tavoittelematon yhdistys, joka on luotu herättämään kiinnostusta ja jakamaan tietoa valokuvauksesta ja visuaalisesta kulttuurista Suomessa ja ulkomailla.
www.helsinkiphotofestival.com